Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Τι είναι η  ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD);

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες, ιδεοληπτικές σκέψεις και υπερβολική και παράλογη παρόρμηση να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις, οι καταναγκασμοί. Παρόλο που τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να γνωρίζουν ότι οι σκέψεις και η συμπεριφορά τους δεν έχουν νόημα, η οποιαδήποτε προσπάθεια να τις σταματήσουν τους δημιουργεί παραπάνω άγχος.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, των εφηβικών ετών ή της νεαρής ενηλικίωσης.

Με τι συμπτώματα εμφανίζεται η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Οι  περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιστασιακά ιδεοληπτικές, εμμονικές σκέψεις ή καταναγκαστικές συμπεριφορές. Ωστόσο, στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αυτά τα συμπτώματα διαρκούν αρκετά μέσα στη μέρα και παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και τη λειτουργικότητα.

Οι ιδεοληπτικές σκέψεις ή εμμονές είναι ενοχλητικές, παράλογες σκέψεις ή παρορμήσεις που εμφανίζονται επανειλημμένα. Τα άτομα γνωρίζουν ότι αυτές οι σκέψεις είναι παράλογες, αλλά φοβούνται ότι μπορεί να είναι αληθινές ή να γίνουν πράξη. Αυτές οι σκέψεις και οι παρορμήσεις είναι ενοχλητικές και δημιουργούν άγχος. Οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να τις αγνοήσουν ή να τις καταστείλουν.

Παραδείγματα εμμονών περιλαμβάνουν:

  • Σκέψεις για να βλάψετε κάποιον ή τον εαυτό σας
  • Αμφιβολίες για το ότι κάνατε κάτι σωστά, όπως το να σβήσετε τα φώτα ή αν κλειδώσατε μια πόρτα
  • Δυσάρεστες σεξουαλικές εικόνες ή εικόνες βίας

Οι καταναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες πράξεις που ανακουφίζουν προσωρινά το άγχος που προκαλείται από μια εμμονή. Τα άτομα γνωρίζουν ότι αυτά τα τελετουργικά δεν έχουν νόημα, αλλά αισθάνονται ότι πρέπει να τα εκτελέσουν για να ανακουφίσουν το άγχος και, σε ορισμένες περιπτώσεις για να αποτρέψουν κάτι κακό.

Παραδείγματα καταναγκασμών περιλαμβάνουν:

  • Πλύσιμο χεριών λόγω φόβου μικροβίων
  • Μέτρημα
  • Επανάληψη λέξεων
  • Έλεγχος αν κλειδώσατε πόρτες ή κλείσατε διακόπτες

Ποιες είναι οι αιτίες της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής;

Η ακριβής αιτία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής είναι άγνωστη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν  ότι μπορεί να ευθύνεται η αλλαγή της δραστηριότητας σε μέρη του εγκεφάλου και η μειωμένη ανταπόκριση στη σεροτονίνη. Η γενετική θεωρείται πολύ σημαντική. Εάν εσείς, ο γονέας σας ή ένας αδελφός σας, έχετε μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπάρχει πιθανότητα περίπου 25% να εμφανιστεί σε ένα άλλο άμεσο μέλος της οικογένειας. Πολλοί άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή μπορεί να παρατηρούν αύξηση των συμπτωμάτων τους σε καταστάσεις στρες.

Πως γίνεται η διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής;

Ο γιατρός ή επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα κάνει διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικης διαταραχής. Συνιστάται μια γενική φυσική εξέταση με εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα δεν προκαλούνται από ουσίες, φάρμακα, άλλη ψυχική ασθένεια ή από μια γενική ιατρική κατάσταση.

Για να διαγνωστεί με OCD, ένα άτομο πρέπει να έχει ιδεοληψίες, καταναγκασμούς ή και τα δύο και να προκαλούν δυσκολίες στην εργασία, τις σχέσεις, σε άλλους τομείς της ζωής του και  να διαρκούν τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή στην  ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Ένα τυπικό πρόγραμμα θεραπείας περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμάκων.

Η φαρμακευτική αγωγή, ειδικά ένας τύπος αντικαταθλιπτικού που ονομάζεται εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), είναι χρήσιμος για πολλούς ανθρώπους για τη μείωση των εμμονών και των καταναγκασμών.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά επίσης στην ανακούφιση των εμμονών και των καταναγκασμών και πιο συγκεκριμένα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η θεραπεία πρόληψης της έκθεσης και ανταπόκρισης (ERT) .

Δυσμορφική διαταραχή σώματος

Η δυσμορφική διαταραχή σώματος χαρακτηρίζεται από μια εμμονή με τη φυσική εμφάνιση και είναι μια ξεχωριστή διάγνωση που μοιράζεται όμως, συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Σε αντίθεση με την απλή ματαιοδοξία, η δυσμορφική διαταραχή σώματος χαρακτηρίζεται από εμμονή στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματος, συχνά για πολλές ώρες την ημέρα. Τυχόν αντιληπτά ελαττώματα προκαλούν σημαντική δυσφορία και τελικά εμποδίζουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό τραυματισμό είτε λόγω λοίμωξης λόγω του δέρματος, υπερβολικής άσκησης ή από την περιττή χειρουργική επέμβαση για την αλλαγή της εμφάνισης.

 

Η Προσέγγισή μου

Έχοντας εργαστεί ως επικεφαλής ιατρός τόσο για το NHS όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, μου έδωσε εκτενή εμπειρία στη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας. Προσπαθώ πάντα να προσφέρω τα υψηλότερα πρότυπα φροντίδας σε όλους τους ασθενείς μου μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που εστιάζεται στην αυτοβελτίωση με έμφαση στον υγιή τρόπο ζωής. Προσφέρω εξατομικευμένη θεραπεία προκειμένου να καλύψω τις συγκεκριμένες ανάγκες και επιθυμίες κάθε ασθενούς, με τεκμηριωμένες προσεγγίσεις αλλά και πρωτοποριακές θεραπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 

Οι υπηρεσίες μου

Αρχική εκτίμηση & διάγνωση

Εξατομικευμένη θεραπεία

Εξειδικευμένες συνεδρίες

Online ραντεβού

  • fb
  • insta
  • yt

Σπύρου Μερκούρη 39, Αθήνα, 11634
+30 2107254744
info@draretipavlidou.com

Επικοινωνια