Παραδείγματα τραυματικών συμβάντων περιλαμβάνουν:
- Σοβαρά ατυχήματα
- Απειλητική για τη ζωή ασθένεια
- Πένθος
- Βίαιη προσωπική επίθεση, όπως σωματική επίθεση, σεξουαλική επίθεση, ληστεία ή κλοπή
- Στρατιωτική μάχη
- Φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές
- Τρομοκρατική ενέργεια
- Κατάσταση ομηρίας
- Είναι αιχμάλωτος πολέμου
Τι μπορεί να νιώσω μετά το τραύμα;
Αμέσως μετά
Αμέσως μετά από ένα τραυματικό συμβάν, είναι κοινό να αισθάνεστε σοκαρισμένοι, ή μουδιασμένοι ή και να έχετε δυσκολία να δεχτείτε αυτό που έχει συμβεί. Μπορεί να είστε αποκομμένοι από τα συναισθήματα σας ή σε άρνηση και άλλοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είστε δυνατοί ή ότι δεν σας ενδιαφέρει τι έχει συμβεί.
Μετά από ώρες ή μέρες, αυτά σταδιακά εξαφανίζονται και εμφανίζονται άλλες σκέψεις και συναισθήματα.
Τι συμβαίνει μετά το τραύμα;
Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά και χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να επεξεργαστούν το τραύμα. Είναι φυσιολογικό να βιώνετε έναν συνδυασμό συναισθημάτων.
Μπορεί να νιώσετε:
- Φοβισμένοι και ανίσχυροι, διότι το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί ξανά, ή ότι μπορεί να χάσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να καταρρεύσετε.
- Νιώθετε αβοήθητοι, ευάλωτοι και εγκλωβισμένοι.
- Θυμωμένοι για το τι έχει συμβεί και με όποιον ήταν υπεύθυνος, αλλά και ένοχοι για το γεγονός ότι επιζήσατε, όταν άλλοι υπέφεραν ή πέθαναν.
- Αυτά τα έντονα συναισθήματα μπορεί να σας επηρεάσουν ψυχικά και σωματικά. Μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας και να βλέπετε έντονα όνειρα και εφιάλτες. Αυτό ενδεχομένως, να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε κουρασμένοι και να δυσκολεύεστε να σκεφτείτε καθαρά και να συγκεντρωθείτε. Μπορεί να νιώθετε ότι ξεχνάτε πράγματα στην καθημερινότητα.
- Συχνά επηρεάζονται οι φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η όρεξη και η λίμπιντο και μπορεί να νιώθετε πόνους στο σώμα ή πονοκεφάλους.
Είναι σημαντικό να συνεχίσετε μια κανονική ρουτίνα στα πλαίσια του εφικτού. Αποφύγετε το αλκοόλ και τις ουσίες και φροντίστε για καλή ποιότητα ύπνου. Μην κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας και προσπαθήστε να αναβάλλετε μεγάλες αποφάσεις. Η κρίση σας μπορεί να μην είναι η καλύτερη και μπορείτε να κάνετε επιλογές που θα μετανιώσετε αργότερα. Λάβετε συμβουλές από άτομα που εμπιστεύεστε κι αν το βρίσκετε χρήσιμο μιλήστε για αυτό που συνέβη. Μιλήστε σε κάποιον ψυχίατρο, εάν αρχίζει να επηρεάζεται η καθημερινότητα σας και δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε.